logogrid 1

Imprimare E-mail

     In contextul actual al pietei de munca din Romania, angajatorul si angajatii au nevoie sa fie constienti de importanta sanatatii si securitatii la locul de munca cat si de nevoia unei flexibilitati crescute. altTraim într-o perioada a vitezei în care stirile de acum sunt deja vechi peste scurt timp iar acest lucru impune o anumita adaptabilitate atat din partea angajatului cat si a firmelor pentru a se descurca si dezvolta în domeniul lor de activitate. In actualul mediu de lucru nu mai conteaza doar finalizarea orelor de munca ci mai ales produsul final, iar rezultate de calitate se pot obtine doar prin dezvoltarea atat a abilitatilor profesionale cat si a celor personale ale indivizilor.

   Prin acest proiect dorim sa promovam cerintele de Siguranta si Securitate în Munca din IMM-uri si sa ajutam angajatii din sectorul hotelier, comercial, medical si al constructiilor în dezvoltarea adaptabilitatii lor cat si a firmelor în care acestia activeaza. Firmele participante la acest proiect si angajatii acestora vor ajunge la finalul participarii sa constientizeze care sunt nevoile lor specifice privind evaluarea riscurilor la locul de munca, modul în care pot sa intervina si  în care se pot adapta pentru a raspunde situatiilor din mediul inconjurator. 

   Programul de promovare a cerintelor de Siguranta si Securitate în Munca (SSM) si de adaptabilitate a angajatilor  si firmelor se va desfasura pe parcursul a 3 ani prin implicarea unui numar de 900 angajati sau mangeri, si 90 de firme. 

Grupul tinta al proiectului provine din 3 regiuni:

  • Bucuresti-Ilfov,
  • Sud-Est (TULCEA, CONSTANTA, GALATI),
  • Centru (SIBIU, BRASOV, ALBA,)

si apartin de 4 domenii de activitate:

  • Comert
  • Constructii
  • Medical
  • Hotelier

 

   Pentru atingerea scopului propus, proiectul debuteaza cu realizarea unui  studiu privind situatia actuala a politicilor SSM si gradul de flexibilitate a IMM-urilor din sectoarele mentionate. Rezultatele studiului vor fi completate cu informatii similare din tarile Uniunii Europene cu privire la modele de organizare flexibila care vor reprezenta surse de inspiratie pentru oamenii de afaceri romani. Studiu va fi realizat în 90 de firme alese pentru implementarea ulterioara a programului. Pe langa rezultatele si concluziile chestionarului distribuit firmelor, studiul prezinta:

  • Instrumente folosite în Uniunea Europeana pentru determinarea, evaluarea si managementul riscurilor la locul de munca;
  • Studii realizate în anii anteriori despre importanta managementului SSM si progresele aduse de buni politici de implementare a acestor programe.
  • Explicarea organizatiilor flexibile, exemple de afaceri de succes care adopta acest tip organizational si care sunt cateva dintre lucrurile care le faciliteaza acest succes.

   Debutul proiectului va fi marcat de o conferinta de deschidere care va reuni circa 100 de persoane, reprezentanti ai sindicatelor din domeniu, ai IMM-urilor si ai presei.

   Programul propriu-zis este reprezentat de module de formare pentru angajati prin care sunt transmise cerintele securitatii si adaptabilitatii în munca pentru promorea unui mediu de lucru sigur si sanatos (în ceea ce priveste securitatea la locul de munca) care în acelasi timp este dinamic si eficient (conform adaptabilitatii).  Fiecare modul de formare contine 7 zile de curs de-a lungul carora participantii vor aprofunda subiectele de siguranta si securitate în munca cat si de crestere a adaptabilitatii personale în fata schimbarilor, prin intermediul metodelor de învatare interactiva si sesiuni de învatare în aer liber. Grupurile de participanti vor avea posibilitatea ca pe parcursul modululuii sa creeze propriul clip video prin care sa promoveze siguranta si adaptabilitatea, iar toate clipurile realizate de catre cursanti vor fi prezentate la finele programului.

   Proiectul va oferi participantilor posibilitatea implicarii intr-un proiect practic de implicare în comunitatea locala în care participantii vor avea ocazia sa puna în practica informatiile si cunostintele dobandite pe parcursul zilelor de pregatire.

   Complementar la activitatile pe care le vor întreprinde în timpul orelor de curs, cursantii proiectului vor putea sa participe la un concurs de fotografie care va avea teme specifice proiectului în care acestia vor putea realiza instantanee reprezentative si la finele caruia cele mai bune vor fi premiate.

   In al treilea an de desfasurare, la nivelul celor trei zone se vor organiza cate un seminar regional de discutii care sa implice cel putin 100 de angajati si reprezentanti ai firmelor din domeniile tinta, la care se vor discuta cele doua componente ale proiectului prin intermediul unor specialisti si a trainerilor proiectului, si de asemenea vor fi prezentate rezultatele studiului de piata realizat.

     La finalul proiectului se va organiza o conferinta de inchidere, prin intermediul careia se vor prezenta rezultatele programului, vor fi prezentate fotografiile castigatorilor concursului de fotografie si se va realiza proiectia filmelor care au fost produse de participanti în timpul programului.

Continutul acestui material nu reprezinta în mod obligatoriu pozitia oficiala a Uniunii Europene sau a Guvernului României.